Sık Sorulan Sorular | Miraç Elektrik
Sık Sorulan Sorular
Buradasınız: Anasayfa / Sık Sorulan Sorular
Sık Sorulan Sorular
Firmamız hakkında tüm merak ettiklerinizi aşağıdaki sorular içinde bulabilirsiniz
Güneş Enerjisi Santrali ( GES ) Nedir ?
Güneş enerjisi santrali, güneşten gelen enerjiyi elektriğe dönüştüren sistemdir. Fotovoltaik paneller, güneş ışığını doğru akım elektriğe çevirir. İnvertör bu enerjiyi şebeke elektriğine dönüştürür. Güneş enerjisi, çevreci, uzun ömürlü ve düşük maliyetli bir enerji kaynağıdır. Türkiye'nin iklimi, güneş enerjisi yatırımları için elverişlidir. Güneşten gelen sonsuz enerjiyi fotovoltaik modüllerin ve diğer bileşenlerin kurulumu ile elektrik enerjisine çeviren sistemlerdir. Güneş Panelleri, üzerine gelen güneş ışınlarını elektriğe çevirirler. Mevcut en temiz enerji üretim teknolojisi ve doğa dostu olan güneş enerjisi santrallerinde üretilen elektrik 10 yıl devlet garantili gelir sağlar. Aynı zamanda yapım – işletim maliyetleri ve verimli olması açısından da karlı bir enerji kaynağıdır.
GES Hangi Arazilere Kurulur ?
GES kurulumu yapılacak arazide aranan ilk şart, arazinin marjinal arazi (mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri ve dikili tarım arazileri dışında kalan araziler) statüsünde olmasıdır.
Güneş Enerji Santrali / Sistemleri Güneşsiz Ve Kapalı Havalarda Üretim Yapar mı?
Güneş panelleri güneşin doğduğu her gün üretim yapar ve havanın kapalı yada yağışlı olmasından etkilenmez. Ancak havanın güneşli olduğu günlerde panelin yüzeyine daha çok güneş ışığı geleceği için panellerin üreteceği enerji miktarı da artacaktır. Güneş panelleri sadece gece üretim yapmaz.
Kimler Lisanssız Güneş Enerji Sistemi Kurabilir?
Elektrik abonesi olan herkes, her gerçek veya tüzel kişi lisanssız elektrik üretim tesisi kurabilir. Bu kişilerin kendi uhdelerinde en az bir tüketim tesisi, yani aboneliği bulunması gerekir.
Güneş Enerji Santrallerini Dolu yada Kar Yağışı Etkiler mi?
Güneş panellerinde çok yüksek sağlamlıkta cam kullanıldığından dolayı zorlanmaya dayanıklıdır. Bu dayanım değeri paneller üzerinde bilgi olarak yer almaktadır. Kar yada yağmur yağışı panelleri etkilemez. Ancak panel üzerinde kar birikmesi, ısı ve elektrik enerjisini azaltacağı için, panel yer ile yüksek açı yapacak şekilde montaj yapılmalıdır.
Güneş Enerji Santrallerinden Kaç Yıl Elektrik Üretilir?
Sistem bakımı düzenli şekilde yapıldığı sürece minimum 20 yıl elektrik üretilir. 20 yıldan sonra ise verim düşmeye başlar ve sistem yaklaşık %85 verimle çalışır. Ancak %85 verimlilik enerji üretiminde çok iyi bir değer olduğu için sistemi 20 yıldan sonra bile yıllarca kullanabilirsiniz.
Güneş Enerji Sistemleri Kendini Ne Kadar Sürede Amorti Eder?
Güneş enerji sistemlerinin amortisman süreleri kurulacağı yere, alana, kullanılan güce ve kurulacak sistem türüne göre değişkenlik gösterir. 2024 enerji fiyatları göz önüne alındığında sanayi kuruluşlarında amorti süresi 2-3 yıl iken meskenlerde ise 3-4 yıl civarındadır. Bu süreden sonra min 20 yıl elektriği hiçbir ücret ödemeden kullanırsınız
Evimin / İş Yerimin Tüm Elektrik İhtiyacını Güneş Enerjisi İle Karşılayabilir miyim?
Evinizin yada işyerinizin tüm elektrik ihtiyacını güneş enerjisi ile karşılayabilirsiniz. Bunun için tüketilen enerjiyi karşılayacak bir güneş enerjisi sistemi tasarlanmalıdır. Tasarım sonucunda ges’in kurulması gereken alan hesaplanır ve bu alana (çatı, arazi vb) sahipseniz sınırlayıcı tek faktör ilk yatırım maliyetidir. Eğer alanınızın yeterli değilse daha küçük bir sistem tasarlanarak enerji ihtiyacınızın bir kısmı güneş enerjisinden karşılanabilir. Ayrıca şebekeye elektrik satışı da yapmak istiyorsanız elektrik dağıtım şirketi ile aranızdaki aboneliğe ait sözleşme gücü de sınırlayıcı bir faktördür. Gerekli başvurular ve tadilatlar yapılarak sözleşme gücünü değiştirmek mümkündür.
Çatıya Kurulacak Güneş elektrik Sistemi Çatıma Zarar Verir Mi?
Kullanılan ürüne ve montaj elemanlarına bağlı olarak, güneş panelleri metrekareye en fazla 20 kg ağırlık oluşturmaktadır. Güneş elektrik sistemleri doğru hesap yapılarak doğru şekilde montaj yapıldığında çatınıza ve binanıza hiçbir şekilde zarar vermez
Güneşten Elektrik Üretimi Sistemi Yatırımım İçin Finans Desteği Sağlanıyor mu?
Güneş Elektrik Sistemi yatırımı için anlaşmalı bankalar tarafından peşinatsız uzun vadede ödeme kolaylığı sağlanabilmektedir.
Evimi / İş Yeri mi Satmak ve ya Kiralamak İstersem GES’e Ne Olacak?
Size ait olan abonelik yeni kiracınıza veya ev sahibine devredilebileceği gibi taşınacağınız yeni yeriniz GES için uygunsa sistemin buraya nakli ve montajı yapılabilir.
Güneşlik Panelleri Temizlik İster mi?
Belli zaman aralıklarında temizlik yapmak güneş enerjisi santralinin verimini %3-5 arasında artıracaktır. Ancak hiç temizlik yapılmasa bile yağmur, kar, rüzgar gibi faktörlerde güneş panellerinin yüzeyinde oluşabilecek katmanların temizlenmesini sağlar
Ürettiğim Elektriğin Fazlasını Devlete Satabilir miyim?
Ges’ten üretilen enerjinin aynı noktada tüketilmesi ve bu noktada üretilen fazla enerjinin şebekeye satılması mümkündür. Gerekli prosedürler tamamlandıktan ve dağıtım şirketiyle anlaşma imzalandıktan sonra mahsuplaşma usulü ile fazla üretilen enerji bedeli karşılığında şebekeye basılır. Bölgenizde bulunan enerji dağıtım şirketinin üretilen fazla enerjiyi ne kadar fiyattan alacağı tarifelerle belirlenmiştir. Örneğin bir gün içinde çatısında güneş enerjisi tesisi kurulu olan bir evin 70 kWh tüketimi ve 100 kWh üretimi varsa 30 kWh ihtiyaç fazlası enerji sisteme verilmiş olacaktır. Buna göre (30 kWh x 1,12 TL/kWh ) = 33,6 TL günlük olarak alacak hanesine yazılacaktır. Tersi olursa bu durumda kişi sistemden 30 kWh enerji çekmiş siteme fazladan enerji vermemiştir. Bu 30 kWh enerji için mevcut aboneliği esas alınarak tüketim miktarı tahakkuk ettirilir. Bu işlemler her gün için ayrı ayrı yapılarak sonuçta ay sonundaki alacak ve borç hesabı belirlenir. Bu miktar üzerinden sistem kullanım bedeli eklenerek işlem sonuçlandırılır.
Elektrikli Araçların Şarj Süresini Etkileyebilecek Faktörler Nelerdir?
Elektrikli araçlarda şarj süresi, araçların nerede ve hangi tip istasyonda şarj edildiğine göre değişkenlik gösteriyor. Elektrikli araçlar özel veya halka açık şarj istasyonlarında şarj edilebileceği gibi evlerde de şarj edilebiliyor. Bu işlem kompakt bir ev tipi şarj ünitesi ve şarj kablosu ile sağlanıyor. Fakat evlere dağıtılan şebeke akımının herhangi bir şarj istasyonuna göre daha düşük olması, evdeki şarj süresini bir hayli uzatıyor. Şarj istasyonlarında kullanılan istasyon tipleri (akım türleri) de süre noktasında önemli bir belirleyici oluyor. Bu istasyonlar alternatif akım (Alternating Current – AC) ve doğru akım (Direct Current: DC) olmak üzere iki farklı akım ile çalışıyor. DC’de akım doğrudan araç bataryasına ulaşırken, AC istasyonlarında alternatif akım araçtaki dönüştürücüler sayesinde doğru akıma çevriliyor. Bu noktada akımların gücü ve araçtaki dönüştürücü hızı, elektrikli araba şarj süresini bir hayli etkiliyor.
Hızlı Şarj İstasyonlarında Şarj Dolum Süresi Kaç Saat?
Elektrikli araba şarj süreleri, şarj istasyonlarında kullanılan akım tipine göre değişiklik gösteriyor. Hızlı şarj istasyonu olarak bilinen istasyonlarda doğru akım kullanılıyor. DC tip istasyon ile bataryayı yüzde 80 şarj etmek ortalama 30 ila 40 dakika sürüyor. DC’de akımın AC’ye göre hem daha güçlü olması hem de bataryaya doğrudan ulaşması sebebiyle şarj dolumu hızlı bir şekilde gerçekleşebiliyor.
Halka Açık Şarj İstasyonlarında Şarj Dolum Süresi Kaç Saat ?
Halka açık şarj istasyonlarında genellikle AC tip akım sağlanıyor. Fakat bahsettiğimiz gibi, alternatif akımın batarya dolumunu sağlayabilmesi için araçtaki güç dönüştürücüleri ile önce doğru akıma (DC) çevrilmesi gerekiyor. AC şarj istasyonlarındaki elektrikli otomobil şarj süresi ise araçtaki dönüştürücünün gücüne bağlı olarak değişim gösteriyor. Buna karşılık AC şarj ile bataryayı yüzde 80 şarj etmek için aşağı yukarı 4 saat gerektiğini söylemek mümkün.
Evde Şarj Dolum Süresi Kaç Saat ?
Elektrikli araçları evde şarj etmenin, şebeke akımının istasyonlara göre daha düşük olması sebebiyle oldukça uzun sürdüğünden bahsetmiştik. Bu doğrultuda da elektrikli arabayı evde şarj etmek için 12 ila 24 saat arasında bir süreye ihtiyaç duyuluyor.
Aracımı Şarj Etmek İçin Bataryamın Tamamen Boşalmasını Mı Beklemeliyim?
Hayır. Elektrikli otomobillerde lityum iyon piller kullanılıyor. Bu piller içerisinde herhangi bir hafıza etkisi olmadığından dilediğiniz şarj seviyesinde aracınızı şarja takabilirsiniz.
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın